Tolvignet

Tot op heden is er geen tolplicht op de B179 Fernpassstraße en kunnen alle weggebruikers nog steeds zonder extra kosten gebruik maken van de B179. Maar de deelstaat Tirol wil graag tol (Duits: Maut) invoeren, maar omwonenden dienen hiervan dan vrijgesteld te worden.

Het vignet voor motorvoertuigen tot 3,5 ton is zowel in digitale vorm als als klassiek kleefvignet verkrijgbaar.

Het Oostenrijkse vignet voor de Autobahnen (A) en Schnellstrassen (S) is voor motorvoertuigen (auto, motor, camper en bus) tot 3,5 ton is zowel in digitale vorm (digitaal vignet) als als klassiek kleefvignet (sticker) verkrijgbaar. Daarnaast is er tol voor bergpassen zoals de Brenner- en Tauernautobahn (deeltol) en tunnels. Voertuigen van meer dan 3,5 ton hebben een GO-box nodig.

Aanhangwagens hebben geen vignet nodig als het trekkende voertuig minder dan 3,5 ton weegt.

Tol op snelwegen en autowegen

Op enkele uitzonderingen na is het Oostenrijkse autosnelwegen- en autowegennet tolplichtig. Voor sommige routes (bijzondere tolroutes) wordt apart tol geheven.

In alpentunnels en op passen zijn andere differentiaties en beperkingen mogelijk.

Tarieven 2023

Verkooppunten

De sticker is op voorhand verkrijgbaar bij 6.000 verkooppunten, bij benzinestations in de buurt van de grens en bij ASFINAG-verkoop- en tolstations.

Snelwegen en snelwegen zonder vignetten

Sinds 15 december 2019 mag je op de volgende autosnelwegen zonder vignet rijden:

A1 Westautobahn (grensovergang Walserberg naar Salzburg-Noord), Land Salzburg
A12 Inntal Autobahn (grensovergang bij Kiefersfelden naar Kufstein-Süd), Tirol
A14 (grensovergang Hörbranz naar Hohenems), Vorarlberg. Er is geen vignet van (komende uit het zuiden) of naar knooppunt 23 Hohenems Diepoldsau
A26 (Linzer Autobahn – momenteel nog in aanbouw, inclusief de nieuwe Donau-hangbrug), Opper-Oostenrijk. Tolvignet pas na voltooiing van de complete A26 en aansluiting op de A7
Voor de A7 (Mühlkreisautobahn bij Linz, Opper-Oostenrijk) geldt sinds september 2021 een vignet. Twee nieuwe Donaubruggen in Linz zijn opgeleverd. De autobaan A26 Linz is pas vignetplichtig als de aansluitingswerkzaamheden op de A7 zijn afgerond.

Welke voertuigen moeten een vignet hebben?

Alle auto’s, motoren en stacaravans tot 3,5 ton (maximaal toelaatbaar totaalgewicht, afgekort hzG) moeten bij het oprijden van een autosnelweg of snelweg waarvoor een vignet verplicht is, op de juiste wijze zijn voorzien van een vignet of dit tijdig online hebben gekocht.

Waar een vignet kopen?

Er zijn 2 vignetten beschikbaar: het vignet dat achter de voorruit geplakt kan worden (stickervignet) of het digitaal vignet.

Vignetten zijn verkrijgbaar voor een periode van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar in meer dan 6.000 verkooppunten in binnen- en buitenland, evenals in de ASFINAG-tolshop of de ASFINAG-app.

Wat gebeurt er als je zonder vignet door Oostenrijk rijdt?

Word je betrapt met of zonder verlopen vignet, dan kom je in het gunstigste geval weg met een vervangende tol van 120 euro. Wie deze niet betaalt, moet een klacht en een boete van minimaal 300 euro verwachten.

Wat is een GO-box?

Een GO-Box is een elektronisch tolkastje dat gebruikt wordt voor het betalen van tol op snelwegen en autowegen in Oostenrijk. Het kastje wordt op de voorruit van een voertuig bevestigd en maakt automatisch verbinding met tolpoorten langs de weg, waardoor de tol automatisch wordt afgeschreven van een vooraf betaald bedrag.

De GO-Box is verplicht voor vrachtwagens met een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton die gebruikmaken van Oostenrijkse snelwegen en sommige provinciale wegen. Het kastje kan worden verkregen bij geselecteerde verkooppunten in Oostenrijk en kan worden opgewaardeerd via de website van de Oostenrijkse tolbeheerder (ASFINAG).